Get Adobe Flash player

blocks.gif

· Chat
· Fórum: Arachnida
· Fórum: Reptilia
· GYIK
· Kereskedelem
· Naplók
· Szabályzat

blocks.gif

Szia, Anonymous
Felhasználónév:

Jelszó:

[Regisztráció]
[Elfelejtetted a jelszavad?]
Jelenleg 30 vendég és 0 regisztrált tag olvas minket.

Legutóbb regisztrált tagunk:

Kismacsi

blocks.gif

Legutóbbi apróhirdetések:

blocks.gif

Valid CSS!

Reptilia fórum • Téma megtekintése - Terráriumok higiéniája

Terráriumok higiéniája

Re: Terráriumok higiéniája

HozzászólásSzerző: antee » 2010 júl. 04. vas., 18:12

georgio írta:Ha üvegből van egyszerű, mert kimosod forró vizes Domestos-sal esetleg Hypo-val vagy valami hasonló háztartási baktériumölő mosogató szerrel.
Utána jól kiöblíted és kész.
A természetes hátterekkel van a gond, mert azok jól beisszák ezeket, majd később folyamatosan ontják magukból.

A perlites cement háttér miatt vagyok gondban mert én is attól félek hogy beissza magát és folyamatosan fog kioldodni.Egy ismerösöm mondta hogy probáljam meg Cif-fel bespriccelni és addig mosni erös vizsugárral amig habzik.
antee
Újonc

HozzászólásSzerző: georgio » 2010 júl. 04. vas., 16:30

Ha üvegből van egyszerű, mert kimosod forró vizes Domestos-sal esetleg Hypo-val vagy valami hasonló háztartási baktériumölő mosogató szerrel.
Utána jól kiöblíted és kész.
A természetes hátterekkel van a gond, mert azok jól beisszák ezeket, majd később folyamatosan ontják magukból.
Kép
georgio
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: antee » 2010 júl. 04. vas., 16:05

Sziasztok
Azt szeretném megtudni hogy mivel és meddig fertötlenítsem a perlites hátteres terkómat (virusok baktériumok stb)?
antee
Újonc

HozzászólásSzerző: georgio » 2010 máj. 05. szer., 16:11

Nekem is csak fel van akasztva egy bambusz-rúdra amin mászkálnak a kígyók, régebben pedig a boáim alatt volt, és sosem volt problémám belőle.
Még senkitől sem hallottam olyan visszajelzést, hogy betegséget vagy elhullást okozott volna.
Kép
georgio
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Atesz857 » 2010 máj. 05. szer., 15:31

Sziasztok! Énis vettem egy ilyen protect moly kazettát és probáltam ugy elhejezni hogy ne férjen hozzá az állat de hát tulajdonkép mindenhova fel tud mászni ugy hogy a tetöre raktam fel az lenne a kérdésem hogy baj-e ha mégis a nyelvével megizlelné?
Atesz857
Látogató

HozzászólásSzerző: georgio » 2010 márc. 15. hétf., 17:11

Nekem is az van, és bár nincsenek atkáim, de ha te azt mondod kaki a cucc, már veszem is a másik fajtát.
Hiszen puding próbája az evés, én könnyen hiszem azt hogy jó, ha nincs min kipróbálni. :?
Kép
georgio
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: PythonFanatic » 2010 márc. 15. hétf., 15:54

Szia Georgio!
Én az utóbbi kazit vettem meg, 1000Ft/1 db, jelenleg tesztelés alatt áll...remélem működni fog. Én eddig ezt használtam, eztán is valszeg ezt fogom, feltéve ha beválik...azt én is savallom, hogy régebben féláron kaptam kettőt...a külömbséget nem tudom, 3 napja van tesztelés alatt, de atkák még vannak...a régebbi Protect B pár óra alatt eltüntette az összes kis férget...ez az újabb kevésbé hatékony, pedig ezt 1,5 köbméterhez való, tehát gondolhatnánk erősebb, de a régebbi csak 1 köbméterhez javasolt, kvázi gyengébb, mégis jobban működött, észrevételeim szerint...szóval most folyik a tesztelés...amint tudok valami hasznosat mondani ezzel az új Protect termékkel kapcsolatban, írok, de eddig nem igazán azt kaptam amit a régi terméktől megszoktam...mondjuk az tényleg gyanús, hogy csak egy B-t vettek el a névből, mert megjelenésre a 2 külön típusú kazi tök egyforma, de a hatás gyengébbnek tűnik...de lehet, hogy csak én látok rémeket...egyébként én az OBI-ban vettem.
BURM & RETIC
PythonFanatic
Tag

HozzászólásSzerző: Edifice » 2010 márc. 15. hétf., 15:34

Igaz! :D Köszi! Megnyugodtam!
-=Edifice=-
Edifice
Tag

HozzászólásSzerző: Predi » 2010 márc. 15. hétf., 15:17

Üdv!

Szerintem az már nincs jelen benne. A permet ideális esetben kimosódik egy idő után.
Maga a szőlő biztosan nem mérgező.
Predi
Tag

HozzászólásSzerző: Edifice » 2010 márc. 15. hétf., 14:06

Hali!

Én elég sok szőlőtőkét tettem most be a gabonám új terráriumába, de a Szakállas agámámnál is van bent pár darab.

Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek nem lehetnek ezek mérgezőek? Mármint és szépen ledörzsöltem őket, meg forró vízzel alaposan lemostam, de azért ezek a tőkék évekig a szőlőnkben voltak, ahol évi 4-6 permetezést kaptak! Szóval párásításkor ezek is nedvesek lesznek újra és ilyenkor nem oldódhat ki valami elraktározódott, beivódott méreganyag? :roll:
-=Edifice=-
Edifice
Tag

HozzászólásSzerző: georgio » 2010 márc. 15. hétf., 09:52

PythonFanatic írta:Köszi, Georgio! Sikerült szerezni ebből a bábolna bio-s molyirtó kazettából, nem olcsó, de legalább van! Addig veszek egy csomót amíg lehet kapni...aztán más alternatíva után kell nézni. Mégegyszer köszönöm, épp idejében sikerült beszerezni párat, a kis férgek kezdenek ( kezdtek volna :D ) rajzani.

Kicsit képzavarban vagyok, segítsetek kibogozni.
Találtam egy írást, a Magyar Kártevők Országos Szövetsége kiadványát, melyben megindokolják számos irtószer forgalomból való kivonását,de ebben csak a Protect-B molyirtó LAP-ot említik, mely nem azonos a régi, alig kapható kazettával:
http://www.makosz.hu/szakmai_ujsag/kart ... ek_zoldi_v
Ezt már csak elvétve kapni, én ezt használtam több mint 10 évig.
Kép
Ezt lehet most kapni, nem tudom mit módosítottak rajta, vagy miért bújtatták új köntösbe (nem Protect-B csak Protect):
Kép
Mindegyik Bábolna-Bio gyártmány, tehát csalóka.
A régiben kettő volt egy dobozban, az újban 1. :?
A réginek utána néztem és egy-két helyen még lehet kapni:
649Ft/2db, nem mindegy.... http://www.cegkozert.hu/termekek.php?id ... 687161a6d0
Itt egy kicsit drágább, de akkor is... http://www.anivet.hu/?kat_1=2&oldal=2&m ... 7378730163
Ezek szerint a régit nem vonták be, csak új külsővel (esetleg módosítva) dobták a piacra?
Amúgy még számos cég gyárt molyirtó kazettát (Vape, Chemotox, Orion, Raid), kérdés hogy melyik alkalmas terráriumi célokra?
Kép
georgio
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: PythonFanatic » 2010 márc. 15. hétf., 07:17

Köszi, Georgio! Sikerült szerezni ebből a bábolna bio-s molyirtó kazettából, nem olcsó, de legalább van! Addig veszek egy csomót amíg lehet kapni...aztán más alternatíva után kell nézni. Mégegyszer köszönöm, épp idejében sikerült beszerezni párat, a kis férgek kezdenek ( kezdtek volna :D ) rajzani.
BURM & RETIC
PythonFanatic
Tag

HozzászólásSzerző: georgio » 2010 márc. 11. csüt., 18:01

PythonFanatic írta:..ezek mennyire mérgező gőzök? :? :? :? mert ici-picit rámhoztad a frászt...

Munkámból adódóan naponta lakozom cégtáblákat, adattáblákat, előlapokat, és bár van hivatalosan méregkezelői bizonyítványom, nem tudom pontosan melyek az összetevői.
De azt tudom, hogy gyakorlatilag minden párolog, vagy ont magából valamilyen illó-anyagot.
Igaz ezek többsége jelentéktelen, és csak műszerekkel igazolható.
Viszont a lakkszármazékok elég sokáig párolognak.
A lakkok állnak egy rész lakkból és egy rész hígítóból.
Ha kipárolog a hígító, megszárad a lakk, kikeményedik.
De csak látszólag pár óra ez a folyamat, a valóságban folyamatosan, egyre gyengülve távozik belőle a hígító.
És nem csak az a lényeg, hogy távozik, de pl. vegyszer ,sőt akár víz hatására is bomlani kezd, így újabb vegyi anyagok szabadulnak fel.
Ember számára ezek jelentéktelenek, ezért is nincsenek különösebben besorolva.
Na de a hüllőkön senki sem tesztelt....

PythonFanatic írta:+ tudja valaki hol lehet még a hagyományos molyirtó kazettából venni, vagy rendelni? Ezek a membrános levendulás vackok semmire se jók...kezdenek jönni az atkák.

Én is nézegettem régebben a "hagyományos" molyirtó kazettát (asszem Protect-B) de egy újkeletű vizsgálat szerint rákkeltő hatású és betiltották.
Van egy dátum (ami már lehet ,hogy lejárt) ameddig még eladhatóak a raktáron lévő darabok.
Ha ügyes vagy még találsz, de én éppen emiatt a besorolás miatt mellőzöm.( bár nálam 15 évig nem okozott galibát...)
Ezt az új terméket a Bábolna Bio árulja, nekem is az van bent, és hogy emiatt-e , vagy eleve, de nincsenek élősködőim.
Kép
georgio
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: PythonFanatic » 2010 márc. 10. szer., 22:19

:D Ugyan miért szívnál...nos igazság szerint pont a hangyák, és atkák miatt kezdtem én is lakkozgatni...
Igazából azt nem tudom, vagy eddig nem is tudtam, hogy a lakkok száradás után is párolognak...végül is már mindegy, mert azóta ugye az iparszerű tartás egyik szószólója lettem, csak hirtelen megijedtem, hogy évekig minek tehettem ki pitonjaimat...ezek mennyire mérgező gőzök? :? :? :? mert ici-picit rámhoztad a frászt...

+ tudja valaki hol lehet még a hagyományos molyirtó kazettából venni, vagy rendelni? Ezek a membrános levendulás vackok semmire se jók...kezdenek jönni az atkák.
BURM & RETIC
PythonFanatic
Tag

HozzászólásSzerző: georgio » 2010 márc. 10. szer., 18:52

Hogy a másik fél is meghallgattatva légyen...
Én soha nem lakkoztam egyetlen egy fát, sem tereptárgyat, úgy raktam be ahogy van.
Forró vízzel leöblítettem, max Domestos, aztán újabb öblítés, és mehet be.
De ezt sem mindig.
20 éve megvagyok ezek nélkül....
Én nem lennék nyugodt a lakk-származékok párolgása miatt.
Úgy vagyok vele, ahogy a természet adta, úgy a jó.
Persze nem hangyáktól és gombáktól hemzsegő fákat teszek be.
Lehet eddig szerencsém volt, de utálom a mű dolgokat.
Egyáltalán nem buzdítok erre senkit, sőőőt.
Ez csak az én lustaságom, ha egyszer szívok miatta az én bajom.
Kép
georgio
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: PythonFanatic » 2010 márc. 10. szer., 14:57

Szia! Olvasd el Saliv collega lentebbi írását! Csak egy fontos részlet belőle:

salivspider írta:Fákat lakkozni, lakkal moshatóvá tenni és lezárni .
ALjzatot sütni vagy mégjobb, rendszeresen cserélni.

Az alapos lakkozás tényleg sok problémára jó. HA türelmes vagy és több alkalommal is vékony lakkrétegeket viszel fel, maga a lakk szinte láthatatlan lesz + külön előnye, minthogy elzárja az oxigént a fától, megakadályozza annak további bomlását. Szánj rá 2-3 napot, megéri, mert a hatás sokkal természetesebb mintha egyszerre öntenéd nyakon az egészet, javaslom a szórófejes kiszerelésben kapható lakkokat, mert sokkal egyenletesebben terül mintha ecsettel "taknyolnád", a végeredmény is sokkal szebb lesz. Ezután bármikor könnyen lemoshatod. Egyébként ha OSB terkót használsz annak se árt egy leheletnyi lakkréteg, már ami az aljzatot illeti. Ellenálóbb lesz a rohadás ellen, és a ürülékkel együtt távozó nedvességet, vagy a kiborított vizet se szívja fel. Saját tapasztalat, hogy pl varánuszok, óriáskígyók ürüléke kikezdi az OSB-t, a rostokra bomladozó tábla apró üregeiben kórokozók, paraziták telepedhetnek meg.
BURM & RETIC
PythonFanatic
Tag

HozzászólásSzerző: Lutik » 2010 márc. 10. szer., 10:20

Helló!

hétvégén az erdőben találtam egy üreges fát, ami sztem a siklóknál jól mutatna. amennyi koszt és szennyeződést tudtam levakartam róla. 1x faterral végig mentünk rajta perzselővel is.
szerintetek kell még neki vmilyen kezelés lakk, alkoholos fertőtlenítés??
Lutik
Rendszeres látogató

HozzászólásSzerző: salivspider » 2010 feb. 08. hétf., 01:10

zolnai írta:Bizonyára én gondolom rosszul, de szerintem, ha minden túl higiénikus egy fiatal állatnál, később fogékonyabbak lesznek a betegségekre, mert nem lesznek elég ellenállók.
Hülye példa, de a kommunizmus idején az újszülöttek "védelmére" túlzott elővigyázatosságokat tettek. Többek között nem volt szabad puszilgatni, stb... ne soroljam. Persze ezt megelőzte egy másik véglet. Manapság már köztudott, hogy szükség van " némi fertőzésre", hogy ellenállóbbá váljanak.
Én mindig csak forró vizet használok és az üveghez mosogatószert + alapos öblítést. Meggyőződésem, hogy a vegyszerek többet ártanak mint a bacik! A végletek általában nem szoktak jók lenni!
Vagy csak a véletlen, hogy soha semmi gondom nem volt még?
Üdv.:Zoló

Jól IS gondolod,

teljes sterilitást semmiképp nem tudsz elérni,ahogy ürít az állat, takarmányt kap, már vége is, illetve ahogy az állat érintkezik a saját helyével.

VISZONT azok a paraziták, atkák, baktériumok (leggyakoribb salmonella) amik nem ahhoz tartoznak hozzá,hogy ellenállóbb legyen az állat, azok elpusztítására szükséges a sütés,vegyszer, illetve vannak mos tmár kifejezetten terráriumba való tisztítószerek,öblítésmentesek.

Ezek az állatok /már van egy ilyen topic (immunrendszer néven, kifejtettem a helyzetet én is)
nem annyira strapabíróak, mint mi, a teremtés koronái:D...

szal. a hasonlat jó lenne.

De inkább így.

puszilgatani lehet, de ha a szobám sarkába odaszarok, pisálok, a bőröm hámladéka és tetveim, illetve berendezési tárgyaimon található vérszívó atkák és kullancsok vannak, nem feltétlen erősít.

Kis tér, zárt tér, nem éppen tisztaságmániás állatok, elég sok mindent elkaphatunk MI is közvetlen és közvetve tőlük, ami komoly gondokkal is járhat, akár halálhoz is vezethet és most ez ne rettentsen el senki, macskánál toxoplasma, náluk is van jónáhány kórság, baktérium, ami gyenge állapotunkban földhöz vághat.

Engem harapott meg már minden,mérgeskígyó marás (perszeee) skorpió,madárpók, óriáskígyó, de csak egy cukor kis ékszerteknősharapás miatt kellett 2 hetet kórházban fekódnöm.).

De ez nem ide tartozik.

Tehát.

Sütő. az még ok, viszont határos méretei miatt nem mindent lehet benne.

Fákat lakkozni, lakkal moshatóvá tenni és lezárni .
ALjzatot sütni vagy mégjobb, rendszeresen cserélni.

Forró víz ---- halottnak a csók-- szarnak egy pofon---

van ami elpusztít,de arra amire köll, kevés.

Vegyszer. Abból is a legjobbak és térek át én is rájuk, műtéti sterilizálók.

És most a normál terrárumi tartásról beszélek, nem 5x4m es már mini öko rendszerben működő beállt élettérről, MERT ilyen is van, de kialakítása NAGY szakértelmet igényel, hiszen egy már működőképes együttélési formát kell lemodellezni, tudni,mit mivel lehet és mi lesz az eredménye.

Hajrá.
Kép
salivspider
Snake&Spider Driver

HozzászólásSzerző: zolnai » 2010 feb. 07. vas., 23:48

Bizonyára én gondolom rosszul, de szerintem, ha minden túl higiénikus egy fiatal állatnál, később fogékonyabbak lesznek a betegségekre, mert nem lesznek elég ellenállók.
Hülye példa, de a kommunizmus idején az újszülöttek "védelmére" túlzott elővigyázatosságokat tettek. Többek között nem volt szabad puszilgatni, stb... ne soroljam. Persze ezt megelőzte egy másik véglet. Manapság már köztudott, hogy szükség van " némi fertőzésre", hogy ellenállóbbá váljanak.
Én mindig csak forró vizet használok és az üveghez mosogatószert + alapos öblítést. Meggyőződésem, hogy a vegyszerek többet ártanak mint a bacik! A végletek általában nem szoktak jók lenni!
Vagy csak a véletlen, hogy soha semmi gondom nem volt még?
Üdv.:Zoló
zolnai
Lelkes Újonc

HozzászólásSzerző: tyson911 » 2010 feb. 07. vas., 19:05

MecladA írta:Ok Sütőben meddig legyen bent? Vagy először melegítsem be a sütőt és csak utána rakjam be néhány percre?

Igen érdemes elösször bemelegíteni mert utánna elég pár perc..De azért figyelgesd.. :mrgreen:
tyson911
Stabil Tag

HozzászólásSzerző: MecladA » 2010 feb. 07. vas., 18:51

Ok Sütőben meddig legyen bent? Vagy először melegítsem be a sütőt és csak utána rakjam be néhány percre?
Kép
Kép
Kép
MecladA
Rendszeres látogató

HozzászólásSzerző: tyson911 » 2010 feb. 07. vas., 17:53

MecladA írta:Találtam itthon egy gyökeret :D , najó jó lesz az ágnak is. A garázsba fával tüzelünk, és a fák között volt. Na azt hogy kéne fertőtleníteni? Mosni lehet vízbe? vagy nem kéne mert megszívja magát?

Forrázd le vízzel egyszer-kétszer,és le is surolhatod 1 kicsit szívaccsal utánna hagyd száradni...És végűl süsd ki sütöben..
tyson911
Stabil Tag

HozzászólásSzerző: MecladA » 2010 feb. 07. vas., 17:05

Találtam itthon egy gyökeret :D , najó jó lesz az ágnak is. A garázsba fával tüzelünk, és a fák között volt. Na azt hogy kéne fertőtleníteni? Mosni lehet vízbe? vagy nem kéne mert megszívja magát?
Kép
Kép
Kép
MecladA
Rendszeres látogató

HozzászólásSzerző: tyson911 » 2010 jan. 14. csüt., 23:28

Na homokot inkább hagyom vettem helyette 1kis tőzeget egy kertészetben,azt fogom rakni a terkóba vegyessen a fakéreggel!A tőzeggel van valami teendő higéniai szempontból?
tyson911
Stabil Tag

HozzászólásSzerző: zolnai » 2010 jan. 13. szer., 09:13

Még valami!
Amikor veszélyes fák kivágásához hívnak, 2-3 cm-es szeleteket vágok le a rönkökről. Ezen szívesen fekszik összetekeredve a boám. Ja és minden takarítás alkalmával cserélek mindent. Lehet, hogy ezeknek köszönhetően, semmilyen bőrprobléma, atkásodás, vagy "bármi" nem jelentkezett még a kígyón!
Zoló
zolnai
Lelkes Újonc

HozzászólásSzerző: zolnai » 2010 jan. 13. szer., 01:05

Sziasztok!
Én ősszel szedtem platánfa kérget. Némelyik olyan vékony mint a papír -Ezt többnyire a terko aljába teszem-, a vastagabbak közűl van amelyik össze van tekeredve, amit, ha megfelelően helyezek el, kívül rátekeredhet a kígyó, a belsejét búvóhelynek használja. Mielőtt behelyezem, nagynyomású forróvízzel lezuhanyoztatom. Olyan párás lesz a levegője, hogy kicsapódik a víz az üvegen. Ilyenkor nagyon jól érzi magát. Legalábbis remélem.
Üdv.: Zoló
zolnai
Lelkes Újonc

HozzászólásSzerző: tyson911 » 2010 jan. 12. kedd, 15:37

Köszi szépen az infót,akkor majd úgy csinálom,hogy homok alulra,és fakéreg felülre,és akkor úgy nem nagyon kerül az eleségállatra.. :roll: :)
tyson911
Stabil Tag

HozzászólásSzerző: salivspider » 2010 jan. 12. kedd, 15:30

Fertőtlenítés (sütő) ...

Negatívum,.. hmm hmm.
Nedvesség esetén,egyebek, evés közbe ráragadnak szemecskék a takarmányállatra majd lejutnak vele együtt , nem túl jól emészthető :wink:

Nevetni fogsz,de rájössz,hamar "büdös" lesz....

De amugy minden talajnak vannak hátrányai és előnyei is.
Kép
salivspider
Snake&Spider Driver

HozzászólásSzerző: tyson911 » 2010 jan. 12. kedd, 15:20

Nemsokára költöztetem át a kis kali siklómat a nagy terkóba,és vettem a fakéreg kíegészítéseként 1 kis fehér homokot..Na az lenne a kérdésem,hogy a fehér homokkal van valami teendőm higéniai szempontból mielött beszórnám a terkóba?Iletve ha valaki aki használ fehér homokot az megtudná mondani,hogy milyen negatívumai vanak a homoknak ill. pozitivumai?
tyson911
Stabil Tag

HozzászólásSzerző: salivspider » 2010 jan. 12. kedd, 09:19

Igen

Igen

Igen

Igen,,,,
:wink:
Kép
salivspider
Snake&Spider Driver

HozzászólásSzerző: Slider » 2010 jan. 12. kedd, 08:36

Helló!

Mivel elég hideg van nagyobb teljesítményű izzót tettem a terkómba, ennek eredménye, hogy jobban ki is szárad, így a páratartalom visszaesett 55% köré. Észrevettem, hogy a gekkóm farkán maradt egy pici bőrdarab, a páratartalom miatt nem jött még le teljesen, ezért este lámpaoltás előtt a szokásosnál több vízzel permeteztem nála. Fel is ment frankón 70%-ra a pára.

Reggel észrevettem, hogy az egyik fa mászón kis fehér gömbszerű képződmények vannak, kb gombostűfej méretűek. Gyanítom valamilyen gombaféle lehet. A mászófa egy része még élt mikor kivágtam, fele már elszáradt volt. Pár hónapja már bent van, eddig nem láttam rajta ilyesmit. Mivel anno sütőbe nem fért be ezért 3x a legforróbb vízben átmostam, átsúroltam úgy került be a helyére.

Elképzelhető, hogy maradt rajta/benne valamiféle gombaspóra, ami most a meleg és a nagyobb nedvesség hatására előjött? Árthat ez a gekkónak? Találkoztatok már ilyesmivel? Hogy lehetne megszabadulni tőle? Újra fertőtlenítsem az egészet vagy van rá valami más módszer?

Képet reggel csináltam, de kapkodnom kellett és nem lett normális minőségű, ha kell akkor majd csinálok.
Slider
Moderátor

HozzászólásSzerző: georgio » 2009 nov. 24. kedd, 20:05

Persze nem is azt mondtam, hogy sivár terepen kell tartani az állatokat, csak kompromisszumokat kell kötni.
Ha megnézed külföldi oldalakon hogyan tartják a chondro-kat láthatod, hogy mennyire adnak a higiéniára.
És persze vannak eleve kényesebb fajok amelyek hajlamosabbak a fertőzésekre, betegségekre.
Okosan kell megválasztani a berendezéseket, tereptárgyakat is.
Párás környezetbe pl. sima faág mászófa helyett jobb a bambusz, aljzatnak pedig a jobban penészedő föld helyett mondjuk a kókuszrost.
Kép
georgio
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Slider » 2009 nov. 24. kedd, 07:48

A higiénia valóban egy nagyon fontos dolog az állatok egészségének megőrzése érdekében. Viszont az, hogy a számunkra legegyszerűbb megoldást választjuk kedvenceink lakóhelyének tisztán tartására, nem biztos hogy az állatok szempontjából nézve a legjobb. Az addig rendben van, hogy az említett:

georgio írta:bonyolult kivitelezésű háttereken, csobogókon, fa és egyéb természetes tereptárgyakon, mesterséges búvóhelyeken

berendezések elhagyásával és egy egyszerű könnyen mozdítható, takarítható berendezéssel a higiénia jól megtartható, de én hiszek abban, hogy kellő odafigyeléssel és nyilván több idővel tisztán lehet tartani egy jól berendezett terráriumot is, amiben kedvenceink is valamelyest "természetes" körülmények között élhetnek.
Slider
Moderátor

Terráriumok higiéniája

HozzászólásSzerző: georgio » 2009 nov. 22. vas., 22:32

Na ez egy igazán kényes téma, de az egyik legfontosabb, ha nem A legfontosabb.
Állatainkat rengeteg módon tarthatjuk, mégis sokan azt a tartási módszert követik, hogy kedvenceiket újságpapíron, vagy papír törlőkendőn és hasonlókon tartják.
És sokszor ők járnak el jól.
Ha már egyszer a bonyolult kivitelezésű háttereken, csobogókon, fa és egyéb természetes tereptárgyakon, mesterséges búvóhelyeken, stb gondolkozunk, gondoljunk bele ,hogy egyszer azokat ki is kell venni, le is kell takarítani, le is kell fertőtleníteni.
Sok vegyszer, ápoló és védőszer , atka és baktérium irtó van a piacon, itt kitárgyalhatjuk melyik állatra mi veszélyes, mit javasol a másik, hogyan előzzük meg a betegségek kialakulását.
Sokszor maga a terráriumi alapanyag, vagy a hátterezés anyaga is veszélyes lehet.
Ma már nagyon sok természetes alapú szer van, ami segítségünkre lehet.
Ilyen pl. a grapefruit mag kivonat, ami kitűnő atkairtónak bizonyult.
Ha van hasonlókról tudomásotok írjátok le.
Kép
georgio
Adminisztrátor

Vissza: Terráriumok