Üdv!
Majdnem 7 évig tartottam egy nílusi lánykát, gondoltam megírom a tapasztalataimat.
A nílusi varánusz ( Varanus niloticus ), mint neve is mutatja a Nílus mentén és a környező folyók közelében fordul elő, nagyjából az egyenlítő vonaláig, onnantól a régebben a nílusi varánusz alfajának tartott díszes varánusz ( Varanus ornatus )váltja fel. Mindkét faj előnyben részesíti a nedves, vízközeli élőhelyeket, de utóbbi inkább erdőlakó. A mivel e két fajt korábban egynek tekintették, ezért a leírásokban szereplő méretek is nagyon eltérnek. Nos a nílusi varánuszok nőstényei kb. 110-130cm-t, a hímek 150-170cm-t érhetnek el, maximálisan. Az ornatus hímjei elérhetik a 200cm-es hosszt. Mivel az ornatus sokkal ritkább a terrarisztikában (és ennek megfelelően drágább is ) senkinek sem kell attól tartani, hogy valaki esetleg nílusi varánusz néven próbálja rásózni a nagyobbik fajt. A nílusi alapszíne világos zöldes-sárga, a foltjai, sávjai eléggé mozaikszerűen vannak felépítve, pikkelyről pikkelyre. Az ornatus színezetében főleg a fekete dominál. Mindkét faj ragadozó és kis mértékben dögevő, halakat, kisemlősöket, apró hüllőket, kétéltűeket, madarakat és rovarokat zsákmányolnak. Mindkét faj esetében sok minta változat fordul elő a természetben, egy két színváltozatuk méregdrágán beszerezhető.
TARTÁS: Saját állatomat 2003 végén szereztem be, ekkor kb. 40cm-es volt. Lelkes tulajdonosként a lehető legjobbat akartam nyújtani a kis kedvencnek, ezért egy 200X100X100cm-es terráriumban helyeztem el, aminek az aljában helyeztem el a 100X150X25cm-es leeresztőcsappal, vízszűrővel ellátott, üvegből készült medencét, melyet 20cm-ig töltöttem fel vízzel, aljára külömböző méretű gyöngykavicsot terítettem. A szárazulat megmaradt részét balti tőzeg, kókuszrost, és mosott homok keverékével töltöttem fel. A hátteret úgy képeztem ki, hogy a lehető legtöbb vízszintes felületet kapjam. Helyet kapott még két faág, illetve néhány növény ( jukka, szanzavéra, fikusz, filodendron -bocsi, nem tudom, hogy kell helyesen írni...

). Több búvohelyet is behelyeztem. Nagy boldogan beengedtem a kis dögöt mire az a vízben keresett menedéket, és 2 hétig ki se akart jönni, táplálékot az istennek se akart elfogadni, valahányszor a terrárium felé közeledtem heves menekülésbe kezdett...a 3. héten kezdtem aggódni az épsége miatt ezért egy 100X50X50 cm-es OSB dobozba helyeztem át, amit le is takartam, hogy semmillyen mozgást ne érzékeljen, én egy kukucskáló nyíláson át ellenőríztem. A dobozban egy búvóhely is volt, amit azonnal ki is használt. Sőt az elkövetkezendő 2 hétben ki se mozdult belőle, akármilyen táplálékot is kínáltam fel neki. Az érkezéstől számított 6. héten végre csoda történt, ímmel-ámmal elfogadta a felkínált élő 1 hetes szopóspatkányokat. Ezt követően az elkövetkezendő 2 hétben minden 2. nap kapott 5pl szopóspatit, amiket rendre el is fogyasztott. Ezen felbuzdulva visszaengedte, a szép nagy helyre ahol ugyanaz történt mint érkezéskor, az állat teljesen bestresszelt...ezúttal kb 2 hét után kivettem és ismét csak a kis dobozban próbáltam észhez téríteni. Bosszantott a dolog mert nem kevés időt, és pénzt áldoztam a terrárium elkészítésére. De be kellett látnom, hogy egy kissebb terráriumot kell építenem, aminek a szüleim sem örültek túlzottan...szóval elkészült az új, 160X80X80cm-es terrárium, aminek alapterületének 75%-át ismét csak vízfelület alkotta. A háttér kiképzése a nagy terráriuméhoz hasonlóan sok vízszintes felületből állt. A beengedést követően a forgatókönyv ismét hasonlónak bizonyult, ám csodák csodája; kb 1 hét elteltével elfogadta a felkínált szopóspatikat+némi sovány csirkemell filét. A táplálékot csak akkor volt hajlandó elfogyasztani, mikor több órára elhagytam a szobámat. Még kb fél évig játszadoztunk így egymás idegeivel, de legalább sikernek könyvelhettem el, hogy időközben elfogadta a leölt egereket (alkalmanként 3 db-ot), a csirkemell filét, kb. 4-5cm es kiskárászokat, szopóspatkányokat, némi csirke májat. Növényi táplálékot úgy juttattam belé, hogy a kishalak gyomrába salátából, répából, almából, és gyermekláncfűből álló pépet injektáltam egy fecskendővel, ez idő alatt nőtt is valamicskét. Fél év elteltével fordult elő először, hogy miközben pakolgattam be a kajás tálkákat a kis bolond a vízből kirobbanva a kezemnek rontott. Pár hét múlva már csipeszből is bátran elfogadta a táplálékot, és ha éhes volt követte a mozgásomat. Az érkezésétől számított 1 év múlva már 80cm-es, rá egy évre 110cm-es lett, és furcsa mód az elkövetkezendő 5 évben 1cm-t sem nőtt, a változatos táplálkozás ellenére sem. Lényeg, hogy jó húsban volt és én ezzel meg is voltam elégedve. Bár csipeszről fogadta el a táplálékot sohasem szelídült meg, ezért a havi 2X esedékes takarítás mindig nagy ribillióval járt. Rendre tele voltam karmolásokkal, és a farokcsapások nyomaival. Miután egy alkalommal pont a szememet találta el a farkával, jobbnak láttam egy munkavédelmi szemüveg beszerzését, mert elég kellemetlen perceket éltem át, miközben félig vakon, összekarmolászva, sajgó szemmel próbáltam fogvatartani a kis szörnyeteget. Egyébként amint kivettem a varit az egyik családtagom segítségével azonnal egy régi lepedőbe csavartuk így, a megkért rokon biztonsággal fogva tarthatta, amíg én kb fél óra alatt rendbe tettem a helyét. A visszaeresztések is mindig hasonló izgalmakkal jártak...2 emberes művelet volt. A segítőm résnyire elhúzta a tolóüveget, én pedig amilyen gyorsan csak tudtam betuszkoltam a gyíkot, miközben egy összetekert pléddel folyamatosan csökkentettem a mögötte keletkező rést, majd amint a farka is a terkón belül volt a segítőm gyorsan betolta az üveget.
Valamelyest agresszív viselkedését leszámítva bátran ajánlom olyan kezdőknek akik már V. exanthematicussal szereztek némi tapasztalatot, bár megjegyzem még egy agresszívabb ex vislkedése is nudli egy nílusiéhoz képest...mindenesetre aki szereti az izgalmakat, és nem félti a bőrét néhány karmolástól az ne hagyja ki.

-jó poén tud lenni egy unalmas hétvégén a családi varánusz takarítás...
...szegény szüleim...de unták már

-az állatka eredeti helyét pedig pitontartásra alakítottam át.
Fontos, hogy az elektromos eszközöket úgy helyezzük el, hogy a varánusz semmiképp se tudjon hozzájuk férni!!!

- V. niloticus
- NILOTICUS.jpg (125.46 KiB) Megtekintve 143 alkalommal.

- V. niloticus
- NILOTICUS X.jpg (129.52 KiB) Megtekintve 143 alkalommal.

- V. ornatus
- ORNATUS.jpg (89.75 KiB) Megtekintve 143 alkalommal.
http://www.varanus.nl/